Tajskie zielone curry z krewetkami i kurczakiem

Facebooktwitterrss

Tajskie zielone curry to wschodnia wariacja na temat indyjskiego curry. Myśląc o tym daniu trzeba pamiętać, że curry to sposób przyrządzania, a nie przyprawa. W Indiach tego nie kupimy w żadnym sklepie. A dlaczego? Bo trzeba zrobić samemu. Podstawowe składniki to: ziarna kolendry, ziarna pieprzu, kurkuma, imbir, sól i ostra suszona papryka. Poza tym przypraw może być znacznie więcej. W Indiach zwykle przyprawy miesza się samemu i samemu się je ściera tuż przed przygotowaniem obiadu. One są bazą do aromatycznego i zwykle pikantnego sosu. Do tego dodaje się warzywa, ryby, mięso i co kto lubi. Ryż nie jest taki oczywisty. Często zastępują go placki pszenne lub kukurydziane.

tajskie zielone curry z krewetkami i kurczakiem
Tajskie zielone curry z krewetkami i kurczakiem

Zielone curry z Tajlandii zawdzięcza swój kolor temu, że nie zawiera czerwonej sproszkowanej papryki, która została zastąpiona zieloną i do tego świeżą. Ponad indyjski standard w tym daniu na pewno wyczujemy mleko kokosowe i limonkę. Zwykle jest też czosnek. No i dużo zielonego chilli. Czasami nawet bardzo dużo. Dania curry z Tajlandii mają rzadszą konsystencję niż ich indyjscy bracia, dlatego nie są podawane z plackami tylko zawsze z ryżem. To właśnie z tego regionu pochodzą najbardziej pikantne dania. Dlatego warto się upewnić, czy dostajemy wersję dostosowaną do europejskiego podniebienia, aby po tym nie przecenić swoich możliwości.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail