Tosty francuskie na słodko

Facebooktwitterrss

Tosty francuskie to świetna propozycja na śniadanie lub na przekąskę. Zasadniczo robi się je smażąc pieczywo na patelni po wcześniejszym namoczeniu go w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka. Na patelni powinna być mała ilość tłuszczu mlecznego, tak aby grzanki wszystko wciągnęły. To przecież nie są frytki. Mleko powoduje, że wspaniale miękną, a jajka tworzą lekko przypieczoną skórkę.

Takie grzanki najczęściej występują w dwóch wersjach. Pierwsza to dodatki nabiału, a więc śmietana, tarty parmezan lub sery topione. Często przyprawy są pikantne jak ostra papryka czy pieprz. Druga wersja jest owocowa. To mogą być zarówno całe owoce (ale najlepiej w syropie) lub przetwory owocowe. Równie dobrze można połączyć dżem borówkowy z brzoskwiniami z puszki.

słodkie tosty francuskie

Słodkie tosty francuskie

Można sobie także wyobrazić połączenie gęstej bitej śmietany i owoców w syropie. Ale czy to już nie są gofry?

Proponuję najpierw spróbować samych grzanek, bez dodatków. To pozwoli nabrać wyobrażenia o połączeniu smaku jajek i mleka. Na pewno posmakuje to wszystkim miłośnikom jajecznicy na maśle. Wszelkie ewentualne dodatki można komponować dowolnie tylko nie należy przesadzać z ilością. Dwa składniki w zupełności wystarczą.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail