Piersi z kurczaka ze szpinakiem i niebieskim serem

Facebooktwitterrss

Piersi z kurczaka są ogólnie dostępne i lubiane. Tylko, że są nudne. Oto co zostało wymyślone pewnego razu na dalekim wschodzie. Piersi zostały tradycyjnie usmażone w przyprawie do kurczaka. Ale to nie koniec. Równolegle zostały ugotowane ziemniaki, a dodatkowo połówki zostały upieczone. Na mięsie została ułożona kołderka z liści szpinaku usmażonych na maśle. Następne warstwy to pieczony ziemniak i ser z przerostem niebieskiej pleśni, a na końcu żurawina. Całość została przez chwilę zapieczona w piekarniku, aby ser się rozpuścił.

Jest wiele serów z przerostem niebieskiej pleśni. Szczególnie warte uwagi są sery gorgonzola i roquefort, ale także polskie lazury czy rokpol. Pleśń nadaje specyficzny aromat, ale ostry smak sera powstaje w procesie dojrzewania.

piersi z kurczaka ze szpinakiem i niebieskim serem
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i niebieskim serem

Przede wszystkim sery pleśniowe doskonale komponują się z ziemniakami. Łagodny smak piersi z kurczaka również nadaje się do połączenia z ostrością i gładkością sera. Szczerze zachęcam do eksperymentowania.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail