Pieczeń jagnięca z ziołami

Facebooktwitterrss

Pieczeń jagnięca to świetne danie na niedzielny obiad. Wiele osób uważa, że do pieczenia nadają się tylko świnie i drób, ale to nie prawda. Zarówno baranina jak i jagnięcina nadają się do tego doskonale. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że nie jest to najpopularniejsze mięso i nie wszędzie jest dostępne. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić je przy okazji wizyty w większym sklepie i zamrozić. Mrożone mięso nie traci na wartości i może być przechowywane przez długi czas.

pieczeń jagnięca
Pieczeń jagnięca

Pieczeń jagnięca jak każda inna jest łatwa do przygotowania. Mięso najpierw się marynuje w przyprawach i ziołach, a następnie piecze przez 45 minut na każdy kilogram. Skład marynaty jest sprawą indywidualną, ale warto zastosować tymianek, oregano czy kolendrę. Jagnięcina jest chudsza niż wieprzowina dlatego dobrze jest dodać trochę tłuszczu zwierzęcego. Oleje są niewskazane ponieważ mają wyraźnie wyczuwalny aromat roślinny. No i młode mięso koniecznie musi być pieczone pod przykryciem. W przeciwnym wypadku zbytnio wyschnie zanim się upiecze.

Niektórzy pieką ziemniaki razem z mięsem, ale ja nie polecam. Ziemniaki będą przesiąknięte tłuszczem, a mięso dostanie aromatu ziemi. Lepszym rozwiązaniem jest pieczenie w tym samym piekarniku, ale w oddzielnych naczyniach. Wtedy można zachować pierwotne smaki.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail