Mięsna laksa z makaronem mie

Facebooktwitterrss

Laksa to zupa. Ale to coś zupełnie innego niż w polskim rozumieniu. Tu nie dominuje ciecz. Można w zasadzie powiedzieć, że jest to mięso z makaronem z bardzo rzadkim sosem. Ta potrawa jest bardzo popularna w Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, oraz w Australii.

mięsna laksa
Mięsna laksa z makaronem mie

Laksa nie bazuje na rosole ani na kościach, tak polskie zupy. Podstawą jest czerwona pasta curry oraz mleczko kokosowe. Oba te składniki są łatwo dostępne na całym świecie. W ostateczności mleczko można zastąpić słodką tłustą śmietanką. Również przygotowanie takiej zupy jest odwrotne niż w Europie. Najpierw smaży się na patelni pastę curry i mięso (mogą być ryby lub owoce morza), a następnie przekłada do garnka, gdzie lądują kolejne składniki. Wkładką warzywną często jest por, kapusta pac-choi lub kiełki fasoli mung. Na samym końcu dodaje się cienki makaron i przyprawy. To musi być pikantne danie więc niezbędny jest świeży imbir i ostra papryka. Do ozdobienia można użyć natkę kolendry lub posiekany szczypiorek.

Taka zupa ma bardzo wiele wersji. Można swobodnie zamieniać składniki i dodawać inne warzywa, czy mięso. Ważne jest aby zupa była rzadka, a składników tak dużo, aby ciecz ich nie pokryła. Charakterystyczny smak zapewnia pasta curry i mleczko kokosowe oraz ostra papryka.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail