Owoce morza w sosie śmietanowym z makaronem

Facebooktwitterrss

Owoce morza zwykle nie stanowią głównej części obiadu. Natomiast świetnie nadają się do przekazania smaku do sosu. Podobnie jak w daniach mięsnych, gdzie o smaku decyduje kość, tak i tu istotna jest muszla czy pancerzyk. Dla tego warto krewetki dodać do sosu w całości. Oczywiście to oznacza, że w trakcie jedzenia trzeba będzie się ubrudzić. Ale warto.

Wszystkie owoce morza, a więc także krewetki, małże, czy kalmary smażą się bardzo szybko. 10 minut to aż nadto. Dlatego warto wcześniej przygotować wszystkie niezbędne składniki. W tym przypadku bazą sosu jest sok z krewetek i małży, który wyciekł w trakcie smażenia. Następnie został rozprowadzony śmietaną z jajkiem. Także zestaw przypraw jest dość prosty: drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. To wystarczy, aby wydobyć smak z morskich stworów i jednocześnie go nie stłamsić.

Owoce morza w sosie śmietanowym
Makaron z owocami morza

Makaron, a zwłaszcza spaghetti kojarzy się z Włochami. Jeżeli w kuchni chcemy robić z niego dania tradycyjne to należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze makaronu nie należy przelewać wodą. To wypłukuje smak i cały klej powstały z mąki. Po drugie makaronu nie podaje się oddzielnie. Zawsze powinien być wymieszany z sosem w garnku czy na patelni. Dopiero całkowicie pokryty sosem jest gotowy do podania. Po tym łatwo można sprawdzić, czy restauracja jest na prawdę włoska, czy tylko podaje such makaron.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail