Kalmary smażone w chrupiącej panierce

Facebooktwitterrss

Kalmary można jeść w wielu postaciach. W Polsce często można spotkać gotowe paczkowane krążki w panierce. Wymagają tylko podgrzania. Ale czy to najlepsza wersja? Raczej nie. W miejscach, gdzie łowi się te stwory koniecznie trzeba ich spróbować. Pamiętajmy, że jadalne są nie tylko tuby, ale i pióropusze. Z wielu możliwości przyrządzenia najpopularniejsze są właśnie smażone krążki.

kalmary smażone w panierce
Kalmary smażone w panierce

Kalmary obtacza się w cieście zrobionym z mąki i wody. W Europie zwykle będzie to mąka pszenna, w Ameryce kukurydziana, a w Azji ryżowa. Następnie są smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom szybko będą gotowe. Wystarczy kontrolować kolor panierki. Często jedyną przyprawą jest morska sól. Pozwala to wydobyć smak tego delikatnego mięsa. Najczęstszym dodatkiem są frytki i cytryna, ale to na prawdę zależy od regionu. Równie dobrze możemy dostać ryż, ziemniaki gotowane, czy makaron sojowy. Kalmary są łowione i zjadane praktycznie na całym świecie. Panierka zapewnia, że pozostaną soczyste i nie skurczą się. Ich mięso jest bardzo delikatne w smaku i nie warto go zniekształcać dodatkami smakowymi.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail