Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem

Facebooktwitterrss

Można powiedzieć, że jajka są nudne. Na szczęście to nie prawda. Każdy zna jajka na twardo, sadzone, czy jajecznicę. Jajka w koszulkach, a w szczególności jajka po benedyktyńsku to ciekawa odmiana.

Jajka po benedyktyńsku to połączenie jajek w koszulkach z grzanką. Robi się je prosto – należy wbić jajko prosto do wrzątku. Jedyną trudność może stanowić zawinięcie białka wokół żółtka, ale wystarczy poćwiczyć i na pewno się uda. Do tego nieodłącznym składnikiem jest grzanka z bagietki lub chleba. Jeżeli dodatków będzie więcej to większa kromka lepiej się sprawdzi.

jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem
Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem

Moim zdaniem jednym z lepszych dodatków jest wędzony łosoś. Powinien być przykryty jajkiem. Z zielonych dodatków dobrze komponuje się rukola ponieważ ma ostry smak przełamujący mdłe jajko. Smaczkiem jest sos holenderski, który mi do tej pory kojarzył się z warzywami, ale również idealnie pasuje do jajek.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail