Golonka na bawarskiej desce mięs

Facebooktwitterrss

Kuchnia niemiecka to przede wszystkim wieprzowina. A w niej daniem popisowym jest golonka. Oczywiście są też inne nieodłączne składniki: kiełbaski, boczek, kapusta, czy smażona cebula. Ale to świńska nóżka jest najważniejsza.

deska bawarska, golonka, kiełbaski,boczek
Deska bawarska: golonka, kiełbaski, boczek

Zawsze staram się skorzystać z tego co oferuje lokalna kuchnia i aktualnie poleca szef kuchni. To daje pewność, że wszystkie dania są świeże i dobrze przemyślane. To właśnie zaoferowała mi bawarska deska. Głównym daniem jest pieczona golonka. Osoby niewprawne powinny zastrzec jej wielkość przy składaniu zamówienia. Niektóre mogą ważyć nawet kilogram. Do tego tradycyjne kiełbaski (gotowane oraz z grilla), panierowana pierś z kurczaka i pieczony boczek. Z dodatków nie może zabraknąć białej i czerwonej gotowanej kapusty. Dla mięsożerców ciężko jest znaleźć coś bardziej satysfakcjonującego. Takie ilości świniny koniecznie należy polać piwem. Chociaż w Polsce tradycja nakazuje podać czystą wódkę do golonki.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail