Cabernet Sauvignon z winnicy Conte Loredan Gasparini

Facebooktwitterrss

Kolejne włoskie wino zostało spożyte razem z serem pleśniowym i szynką dojrzewającą. Tym razem to nie Chianti tylko Montello e Colli Asolani z winnicy Conte Loredan Gasparini. Wino zrobiono wyłącznie z winogron odmiany Cabernet Sauvignon. To jest napój regionalny pochodzący z prowincji di Treviso w regionie Wenecja Euganejska. Montello e Colli Asolani jest znakiem regionalnym apelacji. Jakości strzeże włoski regulator rynku winiarskiego. Co ciekawe importerem jest krakowska firma WIN-KO należąca do panów Makłowicza i Lutomskiego.

cabernet sauvignon montello e colli asolani 2012
Montello e Colli Asolani 2012

Wino nie powstało w dużej winnicy tylko w rodzinnym gospodarstwie. Działa ono od lat czterdziestych ubiegłego wieku, kiedy to hrabia Loredan postanowił robić jakościowe wina regionalne. Wino ma charakterystyczny dla odmiany Cabernet Sauvignon świeży smak i aromat czerwonych owoców i świeżych ziół. Co jest nietypowe to, to że 50% dojrzewa w dębowych beczkach, a 50% w stalowych tankach. Dąb jest wyczuwalny, ale nie dominujący. Doskonale pasuje do wędlin i sera.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail