Omułki w białym winie

Facebooktwitterrss

Będąc nad morzem nie można przeoczyć małży. Omułki są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to łatwej hodowli. Prawie wszystkie pochodzą z gospodarstw rybackich, chociaż oczywiście też są poławiane dzikie sztuki. Do hodowli małży doskonale nadają się ciepłe zatoki. Często są to ujścia rzek. Na przykład ujście rzeki Krka do Adriatyku w pobliży Szybenika jest pełne małż.

Omułki muszą być żywe przed gotowaniem, bo tylko to zapewnia ich świeżość. Dlatego muszle powinny być zamknięte. Jeżeli nie są to należy je bezwzględnie wyrzucić. To nie znaczy, że sprzedawca nas oszukał, tylko po prostu nie każda małża przeżywa transport.

Omułki w winie
Omułki w białym winie

Najprostszym sposobem przygotowania omułków jest ich ugotowanie w białym winie z dodatkiem odrobiny masła. Wyśmienicie smakują pokropione świeżym sokiem z cytryny. Ich jedzenie to też niezła zabawa. Zwykle nie używa się do tego sztućców tylko szczypce zrobione z jednej wyjedzonej wcześniej muszli.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail