Figi w cieście francuskim

Facebooktwitterrss

Zastanawiałem się do czego oprócz zjedzenia na surowo można zastosować świeże figi. Oświeciła mnie pewna pani proponując figi w cieście francuskim w upalne sierpniowe popołudnie. Przygotowanie jest banalne. Ciasto najwygodniej kupić zwinięte w rolkę. Rozwijamy ile trzeba, do środka owoce, zawijamy roladkę i do piekarnika. Figi są dość słodkie, a pod wpływem pieczenia stają się bardzo słodkie. Wydaje mi się, że suszone będą zbyt twarde, ale pewnie inne dość suche owoce też się nadadzą. Na przykład gruszki.

Figi w cieście francuskim
Figi w cieście francuskim

Figi w cieście francuskim to świetne ciasto na leniwe letnie popołudnia. Na dworze jest jeszcze zbyt gorąco, aby wyjść, a jednocześnie za wcześnie, aby spać. Ciasto z figami połączone z małą kawą jest idealne na taką porę.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail