Boczek w słodkim sosie sojowym z groszkiem cukrowym

Facebooktwitterrss

Boczek wieprzowy wydaje się być tradycyjnym elementem polskiej kuchni. Ale nie tylko tu występuje. Również w Azji upodobano sobie wieprzowinę. W Polsce boczek jest smażony w cienkich plastrach, pieczony lub wędzony. Kuchnia azjatycka preferuje dania smażone w woku.

boczek w słodkim sosie sojowym z groszkiem cukrowym
Boczek w słodkim sosie sojowym z groszkiem cukrowym

Mięso jest marynowane w sosie sojowym. Ten słony składnik zapewnia ciemny kolor i nie wymaga już solenia. Dobrym dodatkiem są grzyby shitake i groszek cukrowy. Groszek jest dostępny w Polsce bez problemów. W gruncie dojrzewa na początku lipca, a mrożony jest dostępny cały rok. Grzyby shiitake z wyglądu przypominają opieńki, ale smakują bardziej jak pieczarka, z którą są spokrewnione. I tym drugim grzybem możemy je zastąpić. Poza tym nie ma więcej składników. To prostota tego dania jest urzekająca.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail