Ajwar – bałkańska pasta paprykowa

Facebooktwitterrss

Ajwar to pasta paprykowa pochodząca z kuchni serbskiej. Wiele jej modyfikacji występuje we wszystkich krajach Bałkanów. Są dwie wersje: pikantna i łagodna. Głównym składnikiem jest pieczona słodka papryka. Najpierw piecze się ją w całości, a następnie po ostudzeniu, ręcznie obiera. Drugim składnikiem są bakłażany. No i oczywiście przyprawy: sól, pieprz, ocet, ostra papryka i czosnek. Niestety współcześni producenci często idą na łatwiznę i zamieniają pieczoną paprykę na gotowaną oraz dodają marchewkę. A to bardzo wpływa na smak. Dlatego kupując gotową pastę należy zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu. Dobrym przykładem jest produkt firmy Podravka. To jest chorwacka firma zajmująca się przetwórstwem owoców i warzyw. Jej pasta nie zawiera marchewki. Są tylko klasyczne składniki.

Pasta ajwar
Pasta ajwar

Ajwar w kuchni bałkańskiej jest częstym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań. Układa się go na talerzu i nie miesza z innymi potrawami. Drugim zastosowaniem jest sos do makaronu na bazie tej pasty paprykowej. Również dobrze smakuje zwłaszcza z owocami morza.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail