Uszka wigilijne – pierożki do barszczu

Facebooktwitterrss

Uszka wigilijne to nic innego jak pierogi z grzybami. Ich wyjątkowość polega na niezwykłym kształcie. Ciasto robi się z wody i mąki pszennej. Klasyczny wigilijny farsz to drobno posiekane grzyby i cebula podsmażone na oleju lnianym z natką pietruszki. Krążki ciasta są mniejsze niż w tradycyjnych pierogach. Kształt  wynika ze zlepienia ich końców.

Barszcz z uszkami to nie tylko tradycyjna potrawa na polskiej wigilii. To danie występowało niegdyś na stołach polskich Żydów pod nazwą kreplech, podczas Święta Szałasów, chociaż składniki były trochę inne.

Uszka wigilijne
Uszka wigilijne

Uszka tradycyjnie są podawane w czystym barszczu czerwonym jako pierwsze danie na kolacji wigilijnej. Pierogi są zalewane zupą bezpośrednio przed podaniem. Ponieważ składniki są dość ubogie wiele osób dodaje sporo czarnego mielonego pieprzu.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail