Glony wakame w sałatce z kiełkami

Facebooktwitterrss

Glony wakame to właściwie undaria pierzastodzielna. To gatunek brunatnic, o których uczymy się na szkolnej biologii. Teraz czas wprowadzić teorię w życie. Glon pochodzi z dalekiej Azji. Rośnie na morskim dnie u brzegów Japonii, Korei i Chin, gdzie osiąga 3 metry długości. Roślina zawiera około 40% węglowodanów, 12% białka i około 30% substancji mineralnych. Jest to niezbędny składnik codziennej japońskie diety. Glony są podstawowym składnikiem wielu sałatek i surówek oraz zupy misoshiru.

sałatka z wakame
Sałatka z wakame i kiełków

Glony wakame można kupić w Polsce wyłącznie w postaci suszonej. Na szczęście są dostępne w większości dużych sklepów z działami azjatyckimi. Susz nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Najpierw należy wsypać go do miski, zalać wrzątkiem i przykryć na 10 minut. Po takim parzeniu glony wrócą do swojej naturalnej postaci i powiększą objętość około dwukrotnie.

Te rośliny są bardzo sprężyste i stawiają pewien opór zębom. Smak jest roślinny z wyraźnym aromatem morskiej wody. Nie są ani słone, ani słodkie. Ta nijakość smaku wymaga, aby coś do nich dodać. Na przykład kolejne dwie rośliny, które nie zdominują dania, czyli ogórek i kiełki fasoli mung. To oczywiście za mało, aby poczuć przyjemność w ustach. Dobrym pomysłem jest dressing z sosu sojowego, octu ryżowego i cukru. Tak doprawione danie bez wątpienia smakuje Azją.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail