Budyniowe orzeszki babci Haliny

Facebooktwitterrss

Budyniowe orzeszki wymagają specjalnego urządzenia. To jest rodzaj składanej formy w kształcie patelni. Nie może być wykorzystywana do niczego innego – tylko do robienia orzeszków. W środku ma wyżłobienia w kształcie łupiny (dostępne są też inne formy). Formy można Do środka wkłada się małe kawałki kruchego ciasta i złożoną formę stawia się na gazie. Orzeszki pieką się krótką chwilę. Wkładając następną partię należy uważać, aby się nie poparzyć, ponieważ forma bardzo się nagrzewa.

Budyniowe orzeszki
Budyniowe orzeszki

Budyniowe orzeski wypełnia się masą i składa obie części razem. Myślę, że masa budyniowa pasuje doskonale. Jest delikatna i podatna na modyfikację smaku. Można do niej dodać kawy, kakao lub soku owocowego. Orzeszków nie trzeba niczym przyozdabiać. Wystarczającą ozdobą są różne kolory wynikające z pieczenia partiami.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail