Chianti Colli Senesi z winnicy Le Ginestre

Facebooktwitterrss

Chianti to region geograficzny w Toskanii. To jest obszar rolniczy. Na płaskich terenach uprawia się zboża, a na górzystych drzewa oliwne i winorośl. I właśnie winorośl jest źródłem uznania regionu na świecie.

Włoskie prawo winiarskie jest bardzo precyzyjne w kwestii produkcji i znakowania win. Każda winnica jest kontrolowana przez rządowego regulatora i każda butelka wina powinna mieć znak kontroli jakości. We Włoszech to Denominazione di origine controllata e garantita, w skrócie DOCG.

Colli Senesi to regionalny podtyp Chianti. Regulator określa, że w winnicy nie można zebrać więcej niż 8 ton owoców z hektara, maksymalnie 3 kg owoców z jednego krzewu, a na hektarze może rosnąć nie więcej niż 4000 roślin. Minimalna zawartość alkoholu wynosi 12%, a kwasowość 4,5 g na litr. Wszystkie te regulacje mają na celu utrzymanie stałej jakości wina Chianti.

chianti colli senesi le ginestre
Chianti Colli Senesi – Le Ginestre

Wino Chianti Colli Senesi z winnicy Le Ginestre rocznik 2013 jest produkowane z winogron odmiany Sangiovese uprawianych w prowincji Siena w Toskanii. Wino oferuje intensywny rubinowy kolor i charakterystyczny owocowy bukiet z nutą wiśni i czereśni. Bukiet jest szczególnie wyczuwalny po otworzeniu butelki. Kiedy wino trochę odetchnie aromaty nie są już tak odczuwalne. Jest to młode wino o zawartości alkoholu 12,5%, które nie dojrzewa w beczkach, dzięki czemu jest lekkie i doskonałe do codziennego obiadu.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail