Tatar z polędwicy na przystawkę

Facebooktwitterrss

Tatar wołowy to klasyczna polska przystawka. Podstawowym składnikiem jest mielone mięso wołowe. W wersji premium jest to polędwica, ale na w zasadzie nadaje się każde, które nie ma żyłek, ścięgien i przerostu tłuszczu. Klasyczna wersja zawiera poza mięsem surowe jajko, siekaną cebulę i ogórki kiszone, no i oczywiście pieprz z solą. Teraz widzę, że coraz więcej osób udziwnia tatara przez nowe dodatki.

Postanowiłem spróbować wersji z kaparami, anchois i musztardą. Kapary są zbliżone w smaku do ogórków (ponieważ to kapary w occie), anchois jest niewyczuwalne. Natomiast musztarda mi bardzo nie pasuje. Zapewne dlatego, że jej ostry smak jest bardzo dominujący i nie pozwala wyczuć delikatności i naturalnych aromatów mięsa. Zatem nigdy nie dodam musztardy do tatara.

Teraz już wiem jak to smakuje.

Tatar z polędwicy wołowej
Tatar z polędwicy wołowej
Komentarze
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail